İKİZDERE TURU
İkizdere Türkiye'nin Karadeniz Bölgesindeki Rize ilinin bağlı bir ilçesidir..
İkizdere 'iki akarsu ' anlamına gelir ve gerçekten İkizdere’yi oluşturan Çamlık ve Cimil nehri burada birleşir.
Bu tepelik Karadeniz'de ormanlarla kaplı, sarp dağları, dar vadileri, yüksek mera alanlarıyla ayrılmış olan kırsal kesimidir. Yüksek tepelerde kar ve çok sayıda buz oluşumu vardır. Karadeniz bölgesinde iklim her zaman yağışlı geçer. Daha düşük yüksekliklerde geniş yapraklı ormanlar ve daha yukarılarda çamlıklar vardır.
İkizdere, yüksek tepelerde çay ve vadilerde patates yetiştirilen bir tarım bölgesidir ve bugünlerde biraz kivi de yetiştirilmektedir. Yaz aylarında yüksek çayırlara kadar çıkılıp yamaçlarda koyun ve sığırlar otlatılmaktadır. Özellikle de İkizdere’nin yaylası olan Anzer’in bir başka önemli gelir kaynağı arıcılıktır ve şuan bu etkileyici yer dağ yürüyüşlerinde turistlerin ilgisini çekiyor.
· Merkez Camisi
· Şimşirli Yaylası Camisi
· Güneyce Köprüsü
· Şimşirli ve Ilıcaköy kaplıcaları
Osmanlı zamanından kalan çok sayıda ilginç ahşap evlerde vardır. Yüksek tepelerin çayırlarında gezilebilecek çok yerler vardır.
Bunlar;
· Arıcılığı ile meşur Anzer Yaylası
· Çamlık ormanı
· Çağrankaya ve Ovit
MAHURA (TOZKÖY) YAYLASI
Rize iline bağlı, İkizdere ilçesinin bir yaylasıdır.
Bu yayladayken, nereye bakarsanız bakın göreceğiniz şeyler sırasıyla, orman, dağlar, ırmaklar, patika yolları, kısaca doğal yansımalar.
Köyün eski ismi Mahura (Çömlekçi) yeni ismi Tozköy olup İkizdere’den başlayan batıda İksenit, güneyde Kama ve Petran, doğuda Yerelma Köyü, kuzeyde yine İksenit hudutları içinde İkizdere Vadisi’nin 1300–1400 m. rakımında yer alan eski bir yerleşim yeridir.
İlk yerleşim tarihi kesin bilinmemekle birlikte Sakandoz Camisi’nin kitabesinde caminin yapım tarihi Rumi 1217 olarak yazmaktadır, Sırt Camisi’nin de bu camiden 100-150 yıl önce yapıldığı söylenmektedir. Rivayet olur ki köyde Lalaçı Yaylası Osmanlı ordularına bir süreliğine Trabzon’a inişte konaklama yeri olarak kullanılmıştır.
Köyde Rumlarla birlikte Müslümanlar yakın geçmişe kadar beraber yaşamaktaydı. Halen Sırt ve Sakandoz Mahalleri’nde Rumlardan kalma dövme bakır ocaklarının kalıntılarını görmek mümkündür. İkizdere ve komşu birçok köy gibi büyük Rus işgaline maruz kalmıştır. Lakin işgal kısa bir sürede bastırılmış olup can ve mal kaybı olmamıştır. Şimdi Aylas Camisi olarak kullanılan mekan o dönemde Sakoğlu’nun gözetleme kulesi olarak kullanıldığı söylenmektedir. Köyümüzün 1. Dünya Savaşı’nda da birçok şehit verdiği de bilinmektedir.
Köyde sırasıyla Hıça, Ayvazlı, Husikalar, Likop, Dissoğları, Sakandoz, Aylas, Sırt, Karşıki Merze, Turahlı, olmak üzere 10 mahalleden oluşmaktadır. Yakın geçmişte 226 haneden oluşmakta idi ve nüfus yoğunluğu fazlaydı. Arazi az ve verimsiz olduğundan köyümüz çok fazla göç vermiştir. Kış mevsiminde köyde kalan hane sayısı bir elin parmaklarını geçmemektedir.
Köyde inşaat işlerinin her aşamasında var olan oldukça kalifiye elemanlar yetiştirmiştir. Bunların birçoğu zaman içinde müteahhitliğe geçmiştir. Köyde geçim tamamen hayvancılık üzerine kurulmuştur. Uzun yıllardan beri yapılmakta olan kara-kovan arıcılık az da olsa yapılmaktadır. Yeni yapılan Anzer Su Fabrikası köyün gençlerine iş kaynağı oluşturmuştur.
İKSENİT YAYLASI
Rize iline bağlı, İkizdere ilçesinin bir yaylasıdır.
Bu yayla, Mahura (Tozköy) yaylasına yakındır, özellikleri Mahura yaylasıyla aynıdır denebilir.
ANZER YAYLASI
Rize iline bağlı, İkizdere ilçesinin bir yaylasıdır.
Bu yayla İksenit yaylasına yakındır, Özellikleri Mahura ve İksenit yaylalarıyla aynıdır. Bununla birlikte, Anzer’in balı dünyada çapında çok ünlüdür. Anzer Balı insanlara çok şifalıdır.